15 January 2018

2 Εργαστηρια Μαθηματικών στο Ροδακινο.Αν κάτι έχουμε καταλάβει δουλεύοντας όλα αυτά τα χρόνια με παιδιά είναι ότι τα μαθηματικά είναι και θέλουμε να είναι παντού. Όχι στα στενά όρια των υπολογισμών, αλλά ως τρόπος σκέψης, αντίληψης και προσαρμογής στο περιβάλλον. Υπό αυτή την έννοια είπαμε να ενώσουμε δυνάμεις, καθένας στο πεδίο του, με στόχο να δώσουμε στους συνάδελφους μια σφαιρική εικόνα και πολλά ερεθίσματα από διαφορετικά πεδία για την προσέγγιση των μαθηματικών στις μικρές ηλικίες. Η Κατερίνα Ανωγιαννάκη και η Ντίνα Νομικού σε 2 Σάββατα του Φλεβάρη θα κοιτάξουν τα μαθηματικά, κάθεμια με τον τρόπο της, αλλά εν τέλει με τον ίδιο στόχο: να γίνουν και να είναι ένας τομέας που δεν φοβίζει τις παιδαγωγούς και μπορεί να προσεγγιστεί από πολύ μικρές ηλικίες.

Εργαστηριο 1

«Ο μοντεσσοριανός τρόπος προσέγγισης των μαθηματικών από την Ντίνα Νομικού». Ημερομηνια και ώρα: Σάββατο 10/2 ώρα 12.00-16.00

Θα δούμε αναλυτικά τον τρόπο που αναπτύσσεται η μαθηματική σκέψη από την γέννα μεχρι και τα 6 χρόνια καθώς και το πώς προσέγγισε αισθητηριακά η Μ.Μοντεσσόρι τις δύσκολες μαθηματικές έννοιες. Το μοντεσσοριανό υλικό μαθηματικών είναι μοναδικό στο είδος του και έχει βραβευθεί πολλάκις για την ακρίβεια και την δυνατότητα του να γίνεται κατανοητό από πολύ μικρές ηλικίες. 
Θα γνωρίσουμε μοντεσσοριανό υλικό και δραστηριότητες μαθηματικών, θα παίξουμε με εκατοντάδες και χιλιάδες όπως μπορούν να κάνουν τρίχρονα και τετράχρονα και θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε την μαθηματική σκέψη στην καθημερινότητα μας με στόχο να βρει εφαρμογή και στην τάξη μας. Κατανοώντας το σκεπτικό πίσω από την προσέγγιση των μαθηματικών εννοιών θα μπορέσουμε να το εφαρμόζουμε στην τάξη σε κάθε περίπτωση.

Κόστος μεμονωμένης συμμετοχής: 30 ευρώ/Δίνεται βεβαίωση
Δηλώσεις συμμετοχής μόνο για το σεμινάριο με θέμα “Ο μοντεσσοριανός τρόπος προσέγγισης των μαθηματικών από την Ντίνα Νομικού” με μειλ στο nomikoukonstadina@gmail.com ή sms στο 6947842849

Εργαστηριο 2


«Μαθηματικά και Τέχνες. Από την αφήγηση στους αριθμούς. Ο χώρος και ο χρόνος” από την Κατερίνα Ανωγιαννακη»
Ημερομηνια και ώρα:Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, 12:00-16.00

Κόστος μεμονωμένης συμμετοχής: 30 ευρώ/Δίνεται βεβαίωση
Δηλώσεις συμμετοχής μόνο για το σεμινάριο με θέμα: “Μαθηματικά και Τέχνες. Από την αφήγηση στους αριθμούς. Ο χώρος και ο χρόνος” από την Κατερίνα Ανωγιαννακη» με αποστολή μειλ στο teamrodakino@gmail.com γράφοντας τον τίτλο του σεμιναρίου και τα στοιχεία σας. 

 
Πως μπορεί η αφήγηση παραμυθιών να αποτελέσει το ερέθισμα για την γνωριμία των παιδιών με τα μαθηματικά; Τι είναι η “Γωνιά αφήγησης και μαθηματικών” πώς δημιουργείται και πώς συμμετέχουν τα παιδιά στην διάδρασή της; 
Με ποιο τρόπο η τέχνη των εικαστικών βοηθάει στην γνωριμία των παιδιών προσχολικής εκπαίδευσης με έννοιες που σχετίζονται με τον χώρο και τον χρόνο; 

Στόχος του σεμιναρίου είναι να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες νέες μεθόδους και τεχνικές προσέγγισης των μαθηματικών εννοιών στην προσχολική εκπαίδευση μέσα από τις τέχνες και να ανακαλύψουν παιχνίδια που κάνουν την γνωριμία των μαθηματικών ευχάριστη και μέρος της καθημερινότητας 

ΔΟΜΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ:
12:00-13:00 “ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ, ΧΟΡΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ” Παιχνίδια γνωριμίας με στόχο την ανάπτυξη δυναμικής μιας ομάδας. Αντικείμενα καθημερινής χρήσης και μαθηματικές έννοιες που σχετίζονται με τον χώρο και τον χρόνο. Η αυτοσχεδιαστική αφήγηση με ερέθισμα αντικείμενα. 
13:00-14:00 “ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ” Πίνακες ζωγραφικής ως ερέθισμα για παιχνίδι με τις έννοιες του χρόνου. Τι είναι το “προσωπικό ημερολόγιο” κάθε παιδιού; Πως μπορεί να αποτυπώσει εικαστικά τις σημαντικές στιγμές της ζωής του σε συνέχειες μέσα σε ένα έτος; Επαφή με τις έννοιες “διαδοχή” και “εναλλαγή” μέσα από εικαστικές δράσεις. Αφήγηση και μαθηματικά. 
14:00-14:15 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
14:15-15:30 “ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ...ΚΟΚΚΙΝΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑ” Συμβολισμοί και σχήματα μέσα στην αφήγηση του κλασσικού παραμυθιού της Κοκκινοσκουφίτσας. Ιστορίες με σχήματα και χρώματα. Ταξινομίσεις και ομαδοποιήσεις με ερέθισμα τα παραμύθια. 
15:30-16:00 ΣΥΖΗΤΗΣΗ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ 
Υπάρχει δυνατότητα μεμονωμένης παρακολούθησης των εργαστηριών. Για παρακολούθηση και των 2 εργαστηρίων το κόστος ανέρχεται σε 50 ευρώ το άτομο με προπληρωμή

Δηλώσεις συμμετοχής και στα 2 εργαστήρια με αποστολη μειλ στο teamrodakino@gmail.com μέχρι την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, γράφοντας τον τίτλο και των 2 σεμιναρίων. 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ: 
Η Ντίνα Νομικού σπούδασε νηπιαγωγός στο πανεπιστήμιο Αθηνών και αμέσως μετά το πτυχίο της το 2003 μπήκε σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, ζώντας το παράλογο του να εκπαιδεύεις παιδιά σε κάτι που δεν τα ενδιαφέρει και δεν τους αρμόζει αναπτυξιακά. Εμφανώς απογοητευμένη αποφάσισε πως κάτι κάνει λάθος μέχρι που βρέθηκε να εργάζεται σε μοντεσσοριανο περιβάλλον από το 2007 και παράλληλα να εκπαιδεύεται στο τότε μοντεσσοριανό εργαστήριο της κυρίας Φαφαλιού από όπου το 2009 πήρε το πτυχίο της για την εκπαίδευση παιδιών έως 6 ετών . Αυτό το διάστημα καθώς και τα χρόνια που ακολούθησαν έως και το 2013, σε ιδιωτικά μοντεσσοριανα σχολεία (Μοντ. Σπίτι Αλίμου και Learning steps), ήταν αποκάλυψη για εκείνη, τόσο στην δουλεία της με τα παιδία όσο και στο τι έπρεπε να κάνει μετά. Να μιλάει σε γονείς. Μητέρα η ίδια δύο παιδιών και σύντροφος, έχει βαθιά πίστη πως ο πρωταρχικός πυρήνας εκπαίδευσης ενός παιδιού είναι η οικογένεια του, μιας και εκεί θα γυρίζει πάντα αλλά εκεί βρίσκονται και οι πιο βαθιές και ασυνείδητες εμπειρίες. Από το 2013 λοιπόν έως και σήμερα έχει συνεργαστεί με όμορφους χώρους και ανθρώπους (Εργαστηρι μελέτης παιδικής ηλικίας, Μικρες ιστορίες, familink) και σχολεία (Learning steps, Green school, Αγαπούπολη) στήνοντας και οργανώνοντας το περιβάλλον αλλά κυρίως κάνοντας ομάδες γονέων. Από τον Σεπτέμβρη του 2017 είναι συνεργάτης της ομάδας Ροδάκινο. 
Διατηρεί το προσωπικό της blog και αρθρογραφεί στο περιοδικό Τάλκ.

Η Κατερίνα Ανωγιαννάκη είναι παιδαγωγός Προσχολικής Αγωγής, απόφοιτη του ΤΕΙ Αθηνών με ειδίκευση στην Παιδαγωγική Θεάτρου. Από το 1998 εργάζεται με ομάδες παιδιών και ενηλίκων ως εμψυχώτρια θεατρικής αγωγής, ενώ έχει σχεδιάσει και εμψυχώσει σεμινάρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών πάνω σε θέματα Αισθητικής Αγωγής και Αγωγής Υγείας. Έχει συνεργαστεί με την ΕΡΤ ως βοηθός παραγωγής σε παιδικά προγράμματα, έχει διδάξει στα ΤΕΙ Αθήνας και έχει σχεδιάσει και οργανώσει εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά σε συνεργασία με διάφορους φορείς (Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΚΕΠΑ, εκδοτικούς οίκους, ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ.) Εχει εργαστεί ως παιδαγωγός στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΒΡΕΦΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ από το 2002-2012. 
Έχει εργαστεί επίσης ως βοηθός σκηνοθέτη σε παιδικές θεατρικές παραστάσεις, ενώ το 2012 διασκεύασε και σκηνοθέτησε την παράσταση για παιδιά “Μια Κυριακή του Απρίλη” βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Άλκης Ζέη και το 2016 την βρεφική παράσταση “Αυτό” σε κείμενο της ίδιας, βασισμένο στο έργο “Περιμένοντας τον Γκοντό” του Σάμουελ Μπέκετ. 
Την περίοδο 2016- 2017 ολοκλήρωσε με επιτυχία το ετήσιο πρόγραμμα ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ-ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και την ίδια χρονιά συμμετέχει στο πρόγραμμα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου “Συμβουλευτική ζεύγους και οικογένειας” και “Διαζύγιο και η διαχείρισή του στην οικογένεια”
Από το 2011 εως το 2017 υπήρξε μια από τις ιδρύτριες του χώρου δημιουργικών δράσεων «Μικρές Ιστορίες» ως υπεύθυνη για την παιδαγωγική και καλλιτεχνική προσέγγιση των δράσεών του. 

Το 2017 ίδρυσε το Εργαστήριο Συστημικής Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής Ροδάκινο μαζί με τον ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή Γιώργο Παραδειση, με στόχο την ανάπτυξη μιας προσεγγισης του ανθρώπου που συνδυάζει την συστημική παιδαγωγικη και ψυχολογία. 
Την ίδια χρονιά ξεκίνησε εκπαίδευση στην ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ.
Συνεργάζεται με παιδικούς σταθμούς εντός και εκτός Αθηνών στο κομμάτι της συμβουλευτικής και της εποπτείας παιδαγωγικής ομάδας, ενώ είναι εξωτερικός συνεργάτης του Ινστιτούτο Παιδιατρικής Φροντίδας Ρεθύμνου, στο κομμάτι της επιμόρφωσης παιδαγωγών. 
Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν τα βιβλία της: 
-Ένα δέντρο για τις 4 εποχές του χρόνου, Σχέδια εργασίας για την προσχολική εκπαίδευση (2011), 
-Γνωρίζω το σώμα μου μέσα από την τέχνη: Γλυπτική, ζωγραφική, φωτογραφία, Σχέδια εργασίας για την προσχολική εκπαίδευση (2012), 
-"Ο Πρίγκιπας Μισός” (2015-προτεινόμενο για βραβείο περιοδικού ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ), 
-"Χωρίς παπούτσια” (2017)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Creative Commons LicenseΑυτό έργο χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Ελλάδα.