15 January 2018

Οι μοντεσσοριανες Τεταρτες και το εργαστήρι γονέων του Φλεβάρη στο Ροδάκινο Φεβρουάριος, λίγο μετά τις γιορτές, λίγο πριν την Άνοιξη. Λίγο μετά που πήραν όλα ρυθμό και λίγο πριν τον ξαναχάσουν, να ‘ μαστε παλι J! Μήνας μαθηματικών, λεπτών συντονισμών, θυμού και κατακτήσεων. Συγκεκριμένα:
Τετάρτη 7/2 ώρα 18.00
Θέμα: Ο μαθηματικός νους.
Τα μαθηματικά είναι τρόπος σκέψης, είναι έμφυτη τάση για υπολογισμό και αποτελούν αναπτυξιακό ορόσημο για τα παιδιά. Δεν μαθαίνονται, ανακαλύπτονται και αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητας κρυμμένο σε φαινομενικά άσχετες δράσεις και ενδιαφέροντα. Ποιος είναι αυτός ο μαθηματικός νους λοιπόν, πότε ξεπροβάλλει, πως θα τον αναγνωρίσουμε και κυρίως πως θα ανταποκριθούμε απλά, δίνοντας τις βάσεις της μαθηματικής σκέψης στο σπίτι.

Τετάρτη 14/2  ώρα 18.00
Θέμα: Το χέρι και η ανάπτυξη
Το χέρι, είναι ένα εργαλείο που μας φέρνει σε επαφή με τον κόσμο. Από την κλειστή μπουνιά ενός μωρού που ανοίγει μόλις νιώσει ασφάλεια μέχρι τα επιδέξια δάχτυλα ενός εξάχρονου πάνω σε μια λεπτεπίλεπτη κατασκευή, το νόημα είναι κοινό: το άνοιγμα και η κατάκτηση του κόσμου γύρω μας.  Θα συζητήσουμε πως το χέρι αναπτύσσεται και συνδράμει στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη του εγκεφάλου και τους τρόπους που δεν θα μπούμε εμπόδιο σε αυτό. Τετάρτη 21/2  ώρα 18.00
Θέμα: Ο θυμός
Συναίσθημα που υπάρχει, που είναι απαραίτητο όπως όλα, που μας κυριεύει συχνά χωρίς εμφανή λόγο στην συνύπαρξη μας με τα παιδιά. Τα πως και τα γιατί του θυμού και μια συζήτηση γύρω από την οπτική και τους τρόπους που βάζουμε τον θυμό στην καθημερινότητα μας.  Τι ρόλο παίζει η ερμηνεία των καταστάσεων σε όλο αυτό.

Τετάρτη 28/2 ώρα 18.00
Θέμα: Η εκμάθηση τουαλέτας
Η μετάβαση του παιδιού στον  κόσμο της τουαλέτας δεν αποτελεί αντικείμενο εκπαίδευσης αλλά εκμάθησης. Υπάρχει ειδοποιός διαφορά μεταξύ των δύο προσεγγίσεων και η βασικότερη είναι η ετοιμότητα του παιδιού και της οικογένειας. Η μάθηση προϋποθέτει και την θέληση του παιδιού, η εκπαίδευση συνήθως ξεκινά από θέληση του ενηλίκου. Θα δούμε τις ενδείξεις ετοιμότητας, την περίοδο ευαισθησίας που υπάρχει για αυτή την κατάκτηση, την οργάνωση του χώρου και την συναισθηματική προετοιμασία.
*Το κόστος συμμετοχής για τις Τετάρτες είναι 15 ευρώ/άτομο/διάλεξη  ή   50 ευρώ για  4 Τετάρτες με προπληρωμή στην συνάντηση 7/2

Κυριακή 11/2  ώρα 15.00-18.00
Εργαστήρι για γονείς με θέμα: Παιχνίδια επικοινωνίας
Η επικοινωνία, λεκτική και μη αλλάζει πάρα πολύ συχνά μέσα στα πρώτα χρόνια ζωής ενός παιδιού. Έτσι το ίδιο πράγμα που θέλουμε να επικοινωνήσουμε σαν νόημα θα το πούμε με τελείως διαφορετικό τρόπο σε ένα παιδί ενός έτους , σε ένα τρίχρονο και σε ένα επτάχρονο κ.ο.κ.
Θα προσπαθήσουμε μέσα από συζήτηση και παιχνίδια να δούμε πως καμιά φορά περνάμε άλλα νοήματα από αυτά που θέλουμε στα παιδιά  ή λαμβάνουμε άλλα μηνύματα από αυτά που μας δίνουν. Θα δούμε πως σε κάποια πράγματα τρέχουμε σαν να έχουν μεγαλώσει στα μάτια μας και σε άλλα τα βλέπουμε ακόμα μωρά, και όλο αυτό παρεμβαίνει στην σχέση. Και ποια τελικά είναι η ουσία για να έχουμε μια ειλικρινή επικοινωνία με τα παιδιά μας που αποκωδικοποιούν διαφορετικά σε κάθε ηλικία τον κόσμο άρα και τις συζητήσεις μας;
Κόστος συμμετοχής : 20 ευρώ.
*Ο αριθμός των συμμετοχών στο εργαστήρι είναι περιορισμένος λόγω του βιωματικού χαρακτήρα.
Το μέρος
ΡΟΔΑΚΙΝΟ- Ομάδα Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (Εμμ.Μπενακη 105Β, Εξάρχεια)
Δηλώσεις συμμετοχής
Με mail  nomikoukonstadina@gmail.com  
Με sms  στο 6947842849το όνομα σας, τηλεφωνο επικοινωνίας, τις ημερομηνίες συμμετοχής σας και την ηλικία των παιδιών σας.


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Creative Commons LicenseΑυτό έργο χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Ελλάδα.