22 October 2013

Συνταγή για πάρτι...

Όπως όλες οι αξιοπρεπείς ελληνικές οικογένειες με παιδάκι αρχίσαμε να δίνουμε το παρόν σε παιδικά πάρτι φίλων και οικογένειας και όπως πάντα εγώ μπήκα σε σκέψεις, άλλοτε ακριβώς την στιγμή που συνέβαιναν τα γεγονότα και άλλοτε το βράδυ αφού ο Δημήτρης έπεφτε για ύπνο....
Όλες τις φορές η αρχική μου σκέψη ήταν "για ποιον γίνεται τελικά ένα παιδικό πάρτι;"
Αλλά ας πάρουμε λίγο τα πράγματα με τη σειρά. Για να έχει νόημα ένα παιδικό πάρτι πρέπει το παιδί να είναι σε ηλικία που να μπορούμε να συζητήσουμε μαζί του τις λεπτομέρειες. (Για να μην παρεξηγηθούμε ως "πάρτι" έχω στο μυαλό μου αυτό που έχετε και εσείς, κόσμος, μουσική, στολισμός και γενικά γιορτή που ακούγεται και φαίνεται.) Δηλαδή γύρω στα 4. Και τι γίνεται πριν; Το παιδί δεν θέλει ή δεν πρέπει να γιορτάσει τα γενέθλια του; 
Η ημέρα που γεννήθηκε ένα παιδί είναι ίσως η σημαντικότερη στιγμή στην ζωή την δική του αλλά και της οικογένειας του. Σαφώς και δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη, αλλά αντίθετα να είναι μια  μέρα που θα θυμάται με πολύ χαρά...Σε κάθε ηλικία άλλα πράγματα είναι αυτά που δίνουν χαρά σε ένα παιδί. Αυτόματα λοιπόν απαντάμε στο ερώτημα "Πότε είναι καιρός να κάνει ένα πάρτι με φίλους; Όταν το να είναι με φίλους το ευχαριστεί και μπορεί να επιλέξει. Πότε συμβαίνει αυτό; Μετά τα 4 με 5 τουλάχιστον! 
Πιο πριν το παιδικό πάρτι (με την έννοια που αναφέραμε παραπάνω) είναι δική μας ανάγκη και μόνο, αυτό δεν είναι κακό απλά ίσως μπορούμε να κάνουμε ένα πάρτι βόμβα για τα δικά μας γενέθλια και όχι για του παιδιού. 
Παρατηρώντας διαφορετικά πάρτι (σε παιδότοπο, σε σπίτι, σε εξοχικό) σε ένα κατέληξα στα εξής:
Τα παιδιά ελάχιστη αλληλεπίδραση είχαν μεταξύ τους και αν είχαν δεν έβγαινε πάντα σε καλό. Τα παιδιά κάτω των 3 δεν μπορούν να παίξουν συνεργατικά.
Τα χαροποιούσε που έρχονταν κόσμος στο σπίτι και άλλοτε πάλι καθόλου. 
Αν υπήρχε κάποιος να τα απασχολεί αυτό τα κρατούσε ήρεμα και χαρούμενα και ήταν αυτό που τους έδινε χαρά αλλά πάλι δεν είχαν ιδιαίτερη αλληλεπίδραση. 
Όσος περισσότερος κόσμος τόσο το χειρότερο.
Η ώρα που έγιναν καταλυτικής σημασίας...το απόγευμα ήταν ότι καλύτερο
Ο τρόπος που ήταν στημένος ο χώρος επίσης άλλοτε βοήθησε και άλλοτε οδήγησε σε φιάσκο.

Έχοντας και εγώ παιδί, νομίζω ότι αργά η γρήγορα θα έρθω στο ίδιο δίλημμα, τι να κάνουμε στα γενέθλια του. Στα πρώτα γενέθλια τα πράγματα ήταν εύκολα, η οικογένεια μερικοί φίλοι στο εξοχικό μας, έξω ώστε ο Δημήτρης να μπορεί να ξεκουραστεί όταν έρθει η ώρα. Έστησα και ένα αυτοσχέδιο ράφι με παιχνίδια για τις ηλικίες που θα έρχονταν σπίτι και οι μεγάλοι έψηναν και φάγαμε όλοι μαζί. Γνωρίζοντας το παιδί μου ξέρω ότι του δίνει μεγάλη χαρά να κάθεται σε οικογενειακά τραπέζια και αυτό ήταν που σκέφτηκα ότι θα θυμάται από τα γενέθλια του, ένα μεγάλο τραπέζι με όλη την οικογένεια να του εύχεται και να συζήτα. Κάθισε με μεγάλη ευχαρίστηση. Έφτιαξα και μια αυτοσχέδια τούρτα και αυτό ήταν. Ο Δημήτρης πέρασε καλά ήταν ήρεμος και χαρούμενος. Αυτό μας αρκούσε...Ήταν τα πρώτα του γενέθλια θέλαμε εμείς πολύ να το γιορτάσουμε και έτσι βρήκαμε μια μέση λύση που μας ευχαριστούσε όλους. Ίσως αν πηγαίναμε μια πολύ ωραία βόλτα και σβήναμε την τούρτα του οι τρεις μας κοντά στην θάλασσα που αγαπά να του άρεσε πολύ περισσότερο, δεν θα άρεσε ίσως σε αυτούς που τον αγαπούν πολύ (υπόλοιπη οικογένεια).


Αν λοιπόν αναρωτιέστε τι θα πρέπει να λάβετε υπόψιν πριν αποφασίσετε για τα γενέθλια του παιδιού είναι, να μερικά που μου έρχονται στο νου...
Η ηλικία: κάτω των τριών κρατείστε την γιορτή σε στενό οικογενειακό περιβάλλον και προσπαθήστε να μην καλέσετε πάνω από 2 παιδιά επιπλέον.  Ο χρυσός κανόνας της ηλικίας+2 θα σας βοηθήσει (πχ είναι 3 ετών +2= 5 παιδιά). Αν η άμεση οικογένεια έχει περισσότερα παιδιά επιλέξτε να μην το κάνετε στο σπίτι αλλά σε έναν ανοιχτό χώρο που θα επιλέξετε αναλόγως εποχής. Ένα πάρκο, μια παραλία, μια ωραία παιδική χαρά με παγκάκια θα ήταν ιδανικά. Τα παιδιά απλώνονται βρίσκουν ενδιαφέρον στην φύση και δεν επιβαρύνεται πολύ η ατμόσφαιρα. Μόνο μια πολύ παγωμένη μέρα ή βροχή μπορεί να σας εμποδίσει, κατά τα άλλα καλά ντυμένοι μια χειμωνιάτικη ηλιόλουστη μπορείτε να περάσετε περίφημα. Αν κάτι σας εμποδίζει είναι προτιμότερο να γιορτάσετε πολύ οικογενειακά παρά να κάνετε κάτι υπερβολικό. Αν μείνετε σπίτι φροντίστε την ρουτίνα του παιδιού και σύμφωνα με αυτή οργανώστε το πρόγραμμα. Οι ενήλικες είναι ευέλικτοι τα παιδιά κάτω των 3 όχι και τόσο.
Από τα 4-5 και άνω το παιδί μπορεί να επιλέξει μεταξύ ΔΙΚΩΝ σας προτάσεων τι θα κάνει στα γενέθλια του. Κρατήστε τον έλεγχο της κατάστασης αλλά και των καλεσμένων. Οργανώστε δραστηριότητες που θα τα κρατήσουν ευχάριστα απασχολημένα. Συμμετέχετε και εσείς σε αυτές, το παιδί το θέλει περισσότερο αυτό από το να έρθει κάποιος επαγγελματίας σε αυτή την ηλικία. Αν είστε σπίτι  οργανώστε το χρόνο που θα χορέψετε ή θα παίξετε μουσικές καρέκλες και κάντε μια αρχή,μέση και τέλος στο πάρτι. Δεν θα πρέπει να διαρκέσει πάνω από μιάμιση με 2 ώρες.
Σε μεγαλύτερες ηλικίες μπορείτε να σκεφτείτε μαζί με το παιδί κάτι ξεχωριστό για εκείνη την ημέρα που μπορεί να μην είναι απαραίτητα ένα πάρτι. Όσο μεγαλώνουν τα παιδιά τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα αλλά έχουν και περισσότερο νόημα αν τα έχουν αποφασίσει από μόνα τους. Για να φτάσουν όμως να μπορούν να επιλέξουν και να τα εκφράσουν θα πρέπει να τα έχετε προστατεύσει σε μικρότερες ηλικίες...
Το μέρος και η διάρκεια, όσο πιο μικρό το παιδί τόσο πιο ελεγχόμενο και το μέρος αλλά και μικρή η διάρκεια (ξεκινώντας από μία ώρα). Αν πρόκειται για στενή οικογενειακή συγκέντρωση δεν χρειάζεται να τους διώξετε αλλά ο 2χρονος εορταζόμενος μπορεί να αποσυρθεί για τον μεσημεριανό του ύπνο (αν το κάνετε Κυριακή πρωί ας πούμε).
Το περιβάλλον, έχετε στο νου σας ότι η συγκέντρωση είναι για παιδιά και για μεγάλους, αλλά πρωταρχικά για παιδιά άρα πρέπει ο χώρος να είναι φιλόξενος πρωταρχικά για αυτά. Ζητήστε την βοήθεια των μεγάλων και βάλτε στους στο παιχνίδι, τελικά μπορεί και να τους αρέσει. 
Η ώρα είναι πολύ σημαντική, το πρωί τα παιδιά είναι ήρεμα και ξεκούραστα και μπορείτε ευκολότερα να οριοθετήσετε την διάρκεια της γιορτής. Νωρίς το απόγευμα επίσης είναι μια καλή ώρα αλλά πάτε προς το τέλος της ημέρας. Αναλόγως με την ηλικία θα ξέρετε και τις αντοχές.
Η διαδικασία: βάλτε κάποια ορόσημα που θα ορίσουν την αρχή, την μέση και το τέλος της γιορτής ώστε να αποφύγετε την κούραση των παιδιών που δεν θέλουν να τελειώσει αλλά κοιμούνται και όρθια. Το τέλος ας πούμε θα μπορούσε να είναι να συγκεντρωθούν όλοι οι καλεσμένοι και να τραγουδήσουν ένα αγαπημένο τραγούδι του παιδιού και να τους μοιράσετε κάποιο δώρο ή ένα κέρασμα για το σπίτι, ευχαριστώντας τους που ήρθαν στη γιορτή. Κρατείστε την ατμόσφαιρα ζεστή , φιλόξενη και με ήπιους τόνους. Βάλτε πινελιές που να εκφράζουν την δική σας οικογένεια και τις παραδόσεις της και δώστε στην γιορτή του παιδιού σας τον δικό της χαρακτήρα που να έχει νόημα για την δική σας οικογένεια και το δικό σας παιδί. Δεν χρειάζεται όλα τα παιδικά πάρτι να είναι ίδια έτσι δεν είναι;




Το λάθος που κάνουμε και ξανακάνουμε είναι πως ξεχνάμε πως αυτή η γιορτή πρέπει να είναι στα μέτρα αυτού που γιορτάζει, που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι το παιδί. 

Δημήτρη σου υπόσχομαι να μην το ξεχάσω!!
Χαρούμενα γενέθλια λοιπόν!!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Creative Commons LicenseΑυτό έργο χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Ελλάδα.