18 December 2013

Γιορτές!

Κι όμως είμαι ακόμα υπό μετακόμιση! Δεν ξέρω πως, αλλά πάντα τα πράγματα στην ζωή μας γίνονται με αργό και βασανιστικό τρόπο που εν τέλει καταλήγει να είναι και ο πιο κατάλληλος. Ο Δημήτρης βαστάει γερά ακόμα όσο φεύγουν τα πράγματα ένα ένα από το σπίτι...Σαν κάτι ταινίες,  είπε εύστοχα τις προάλλες ο Κυριάκος, που εξαφανίζονται σιγά σιγά τα αντικείμενα...Μιας και θα κάνω καιρό να εμφανιστώ, 15 ημέρες, με πληροφόρησε η ευγενική κυρία, ότι παίρνει η μεταφορά του τηλεφώνου (μαχαιριά στην καρδιά!!) αν σκεφτεί κανείς ότι τον Γενάρη ξεκινάω ομάδες γονέων στο εργαστήρι μελέτης της παιδικής ηλικίας για παιδιά 0-3 ετών, σκέφτηκα να σας γράψω κάτι από γιορτές να έχετε κατά νου μέχρι του χρόνου που θα τα ξαναπούμε!!




 Σκεπτόμενη λοιπόν τι να γράψω μου ήρθαν στο νου οι δικές μου γιορτές ως παιδί....
Πάντα θυμάμαι στολίζαμε δέντρο αλλά μυστηριωδώς δεν θυμάμαι τον χοντρούλη με την κόκκινη στολή και τα άσπρα γένια να κατέχει εξέχουσα θέση στο σαλόνι...από άποψη ή από φόρτο εργασίας, μιας και είμαστε πολυμελής οικογένεια με δύο γονείς που εργάζονταν πυρετωδώς και αρκούνταν στα λίγα και ουσιαστικά των γιορτών...όπως και να έχει οι γονείς μου ασυνείδητα το πιθανότερο, επέλεξαν να μην στήσουν ιστορία και σενάριο με καμινάδες και κουραμπιέδες που εξαφανίζονται μυστηριωδώς αλλά να μείνουν στην ουσία..."κάποιος που σ'αγαπά πολύ και σε σκέφτηκε έβαλε αυτό το δώρο κάτω από το δέντρο για σένα" και όταν μεγάλωσα αρκετά άρχιζα να φτιάχνω και εγώ ότι ήθελα και μπορούσα και να το βάζω κάτω από το δέντρο για αυτούς που αγαπώ. Κι είχε μαγεία αυτό, όσο και αν ακούγεται πεζό, είχε την μαγεία της οικογενειακής θαλπωρής, της αγκαλιάς και της αγάπης που έκρυβε μέσα του το δώρο. Αυτή τη μαγεία και την ζεστασιά δεν θα την άλλαζα με τίποτα στον κόσμο γιατί πέρα από τις όμορφες αναμνήσεις με έμαθε και κάτι ακόμα που το κουβαλώ μέχρι σήμερα, να σκέφτομαι και να επιλέγω ή ακόμα και να φτιάχνω με τα χέρια μου δώρα για αυτούς που αγαπώ όποτε νιώσω ότι θέλω να τους τα προσφέρω απλόχερα, και να παίρνω μεγάλη χαρά όταν το κάνω! Πριν επιλέξετε λοιπόν το τι θα πείτε ή θα κάνετε τις γιορτές με το μικρό σας σκεφτείτε ότι τα παιδιά δεν θέλουν πολλά αλλά θέλουν αληθινά!! Το βράδυ της παραμονής μπορεί να γίνει εξίσου μαγικό αν αντί να κοιμηθούν και να περιμένουν κάποιος να αφήσει κάτι στο δέντρο (που πολύ σύντομα θα χρειαστεί να τους εξηγήσετε γιατί κυκλοφορούν πολλοί σωσίες του και άλλα αξιοπερίεργα ερωτήματα που δεν θα έχουν καμιά μαγεία!) μπορούν να μείνουν ξύπνια όσο αντέχουν και να μοιραστούν την ιστορία της γέννησης ή να παίξουν επιτραπέζια με τους γονείς τους θείους και τους παππούδες μέχρι τελικής πτώσεως,να μετρήσουν αντίστροφα μέχρι να αλλάξει ο χρόνος για να πάρουν και να δώσουν τα δώρα, να κοιμηθούν στρωματσάδα οικογενειακώς κάτω από το αναμμένο δέντρο και να υποδεχτούν αγκαλιά το πρώτο ξημέρωμα...και άλλα τέτοια μαγικά που θα γραφτούν τόσο καλά μέσα στην ψυχούλα τους που θα τα θυμούνται όταν κι αυτά θα γίνουν γονείς! Αυτό το τελευταίο με την στρωματσάδα μάλλον θα το εφαρμόσουμε και εμείς  από άποψη και από ανάγκη!!
Η προσμονή για το άνοιγμα του δώρου είναι βαθιά τυπωμένη μέσα μου και η γνώση ότι μου το πήραν οι γονείς μου που αγαπώ το έκανε ακόμα πιο όμορφο! 

Όσο για το τι να κάνετε με τα παιδιά σας τις γιορτές....μείνετε μακρυά από πολυκαταστήματα που με την βουή και τα τραγούδια να αλληλομπερδερδεύονται φέρνουν τα παιδιά στα πρόθυρα ντελίριου και προτιμήστε να πάτε σε εκδηλώσεις με πιο χαμηλούς τόνους. Τολμήστε να "τσαλακωθείτε" και συνοδέψτε τα τραγουδώντας τα κάλαντα στους παππούδες από κοινού! 


 Για όσους έχετε παιδιά κάτω των 3 ετών μια ωραία ιδέα για να τα εισάγετε στο θέατρο αλλά με ήπιο τρόπο είναι να τα πάτε να ακούσουν κάποια παιδική χορωδία με χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Έτσι θα έρθουν σε επαφή με την σχέση θεατή και κοινού αλλά με ανοιχτά φώτα, μουσική και τραγούδια  που τους είναι οικεία, και το σημαντικότερο αυτοί που βλέπουν θα είναι κανονικά παιδιά που τραγουδούν....

Για όσους δεν δω στο συνέδριο σας εύχομαι καλές και ζεστές γιορτές, τα λέμε πάλι του χρόνου όταν επανασυνδεθώ με την τεχνολογία!!! Να έχουμε πάντα τις πόρτες και τις καρδιές μας ανοιχτές !!


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Creative Commons LicenseΑυτό έργο χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Ελλάδα.