21 October 2013

Πρόταση 4: Πράσινη εισαγωγή στα χρώματα

Πάντα πίστευα ότι τα παιδιά δεν χρειάζονται ακριβά παιχνίδια αλλά όμορφα προσεγμένα και φτιαγμένα με πολύ αγάπη. Άλλο αν δυσκολευόμαστε πολύ σε αυτή τη χώρα να τα βρούμε και χρειάζεται να τα πληρώσουμε ακριβά!
Να λοιπόν τι έφτιαξα για να δώσω το πρώτο ξεκάθαρο αισθητηριακό ερέθισμα για τα χρώματα στον Δημήτρη και παράλληλα να ανακυκλώσω πλαστικά μπουκάλια. Για να μην ξεχνιόμαστε όταν δίνουμε έννοιες αφηρημένες (όπως χρώμα σχήμα κτλ) στα παιδιά κάτω των 5 πρέπει να τις δίνουμε ξεκάθαρα. Η απομόνωση της δυσκολίας όπως την ονόμασε η Μ.Μοντεσσόρι, βοηθά το παιδί να εστιάσει σε μία ιδιότητα και να την ταξινομήσει στο νου του ευκολότερα. Άρα για να δώσουμε ξεκάθαρα την ιδιότητα του χρώματος στο παιδί πρέπει όλες οι άλλες ιδιότητες του παιχνιδιού (σχήμα, μέγεθος, υλικό ) να είναι ίδιες! 
Μετά από ένα όμορφο βράδυ με φίλους είχα ότι χρειαζόμουν...

Να τι θα χρειαστείτε κι εσείς: 6 μπουκαλάκια αναψυκτικού της ίδιας μάρκας (ίδια μπουκάλια), νερό, υγρή κόλλα, χρώματα ζαχαροπλαστικής σε κόκκινο κίτρινο μπλε ή τέμπερα (απλά το αποτέλεσμα δεν θα είναι διάφανο), καπάκια στα αντίστοιχα χρώματα.

Διαδικασία
Πλύνετε καλά τα μπουκαλάκια και γεμίστε με νερό. 
Στάξτε 2 σταγόνες από κάθε χρώμα και ανακινήστε να διαλυθεί.
Φτιάξτε ένα κόκκινο, ένα κίτρινο, ένα μπλε,
ένα πορτοκαλί (2 σταγονες κοκκινο+2 κίτρινο),
ένα πράσσινο (2 σταγόνες κίτρινο + 2 μπλε),
ένα μώβ (2 σταγόνες μπλέ και 3 κόκκινο).
Ταιριάξτε τα καπάκια, αν το ψάξετε υπάρχουν σε όλα τα χρώματα καπάκια, αν δεν βρείτε καλύτερα να είναι όλα λευκά. Μην τα βάψετε, ένα παιδί 18 μηνών σίγουρα θα τα βάλει στο στόμα του. Βάλτε κόλλα στο καπάκι και κουμπώστε καλά. Αφήστε να στεγνώσει και καθαρίστε από τυχόν υπολείμματα κόλλας.
η σειρά τοποθέτησης είναι σημαντική!
δοκίμασα να κολλήσω αφρώδες υλικό στο καπάκι αλλά μάταια, το ξεκόλλησε αμέσως, έτσι αναζήτησα καπάκια στα αντίστοιχα χρώματα. !!


Παρουσίαση στο παιδί και στήσιμο

Βάλτε τα σε ένα δίσκο ή καλάθι με χαμηλό περίγραμμα για να φαίνονται τα χρώματα. Το φυσικό φως τα αναδεικνύει πολύ.
Αφήστε το παιδί να τα ανακαλύψει. Όταν τα βρει πιάστε τα ένα ένα και πείτε του το όνομα του χρώματος. Μην επιμένετε πολύ αρκεί η ονομασία και οι αισθήσεις θα κάνουν την δουλειά τους. Όταν τα φέρνει σε εσάς μπορείτε να του λέτε "μου έφερες το κόκκινο, θέλεις να σου δώσω το κόκκινο...με φυσικό τρόπο δηλαδή κάνετε συζήτηση και επαναλαμβάνετε το όνομα πολλές φορές. Αυτό αρκεί.

Μην τα δώσετε όλα μαζί είναι πολλά. Πρώτα τα 3 βασικά (κόκκινο, κίτρινο, μπλε) και μετά ανά μία εβδομάδα προσθέτετε και ένα με αυτή τη σειρά πορτοκαλί, πράσινο και μωβ (συμπληρωματικά).
Είναι σημαντικό το παιδί να τα βρίσκει στη σωστή σειρά η οποία είναι : κόκκινο, κίτρινο, μπλε, πορτοκαλί, πράσινο, μωβ. Πολύ αργότερα (μετά τα 3 χρόνια) μπορείτε να βάλετε καφέ, άσπρο και μαύρο και γενικά να δώσετε και άλλα χρώματα που είναι προιοντα μίξης βασικών και συμπληρωματικών χρωμάτων.  Ο αφομοιωτικός του νους θα απορροφήσει την ιδιότητα αλλά και την λογική σειρά των χρωμάτων, το γιατί θα το καταλάβετε και εσείς και το παιδί πολύ αργότερα...



Το έβαλα μπροστά στο παράθυρο γιατί  το φως βοηθά πολύ στα χρώματα, εδώ έχουμε φτάσει μέχρι και το πράσινο με τον Δημήτρη. Η βάση είναι ένα συρτάρι μπαμπού γυρισμένο στο πλάι. Τόσο απλά και οικονομικά και ο μικρός τα λατρεύει.

 Καλή επιτυχία και μην πιείτε όλα τα αναψυκτικά μόνοι σας!!

1 comment:

  1. Εξαιρετικός τρόπος για να μάθει τα χρώματα- θα μαζέψω τα μπουκάλια να του φτιάξω και εγώ-τα χρώματα ζαχαροπλαστικής τα έχω ήδη και κάθονται!Πολύ ωραίο και αυτό με το αλεύρι! Πολύ ωραίο το blog σας, συγχαρητήρια! Συνεχίστε να μας δίνετε τόσο ωραίες ιδέες! Να χαίρεστε το παιδάκι σας!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Creative Commons LicenseΑυτό έργο χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Ελλάδα.