Να μερικές δραστηριότητες που θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν ένα παιδί από 18 μηνών έως και 3+ περίπου ετών και γίνονται indoors!! Ο Δημήτρης τις έχει αγαπήσει όλες.
1. ΣΥΡΤΑΡΑΚΙΑ (από 18μ ίσως και λίγο νωρίτερα)
Μικρά επιπλάκια με συρταράκια με πόμολο (εδώ χάρτινο επιπλάκι οργάνωσης γραφέιου) στα οποία κρύβουμε ενδιαφέροντα πράγματα προς εξερεύνηση. Αλλάζουμε τακτικά τα αντικείμενα για να κρατήσουμε το ενδιαφέρον του παιδιού. Μπορούμε στο συγκεκριμένο να δουλέψουμε και χρωματική αντιστοίχηση (αντικείμενα που έχουν το ίδο χρώμα με το εκάστοτε συρταράκι). Ενθαρρύνει την λεπτή κίνηση (ανοιγμα κλέισιμο, τράβηγμα ταίριασμα συρταριού) αλλά και τον εμπλουτισμό λεξιλογίου (ονομάζουμε κάθε φορά το αντικείμενο). Με μεγαλύτερα μπορούμε να παίξουμε και με την μνήμη προκαλώντας τα να θυμηθούν σε ποιο συρτάρι είναι το κάθε αντικείμενο...
2. ΣΤΎΨΙΜΟ ΧΥΜΟΎ (2 ετών)
Στην μοντεσοριανή τάξη προτείνουμε τον χειροκίνητο στύφτη για το δυνάμωμα του χεριού. Στο δικό μας σπίτι υπήρχε ο ηλεκτρικός και ο Δημήτρης ενθουσιάστηκε τόσο με την κίνηση όσο και με την διαδικασία. Αυτό που δείχνουμε στο παιδί είναι οι πόλοι από το πορτοκάλι και η μικρή τρύπα που πρέπει να κεντράρει στην μύτη του στύφτη (εικ.1) καθώς και το πότε σταματάει να στύβει (άδεια φλούδα). Την δραστηριότητα συνοδεύει ένας δίσκος με κανατάκι ποτήρι ώστε να σερβίρει και να πιει το χυμό του. Σε μεγαλύτερη ηλικία (2μιση) μπαίνει το μαχαίρι βουτύρου με το ξύλο κοπής ώστε να κόβει το πορτοκάλι.
3. ΜΙΚΡΟ ΓΟΥΔΙ (από 2 ετών)
Το παιδί σπάει παξιμάδια, φρυγανιές και ότι άλλο. Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε στην μαγειρική ή να ταΐσει πουλιά στο πάρκο ή ακόμα να φτιάξουμε και μια ταίστρα για τα πουλιά που τώρα τον χειμώνα δυσκολεύονται...
4. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΕ ΧΩΝΙ (από 20 μηνών)
Χρειαζόμαστε μεγάλο καλάθι ή δίσκο, μπώλ, μεγάλο χωνί και μεγάλο βάζο. μικρό δοχείο ή σέσουλα και ρύζι, φακή ή άλλο λεπτοκαμωμένο όσπριο ώστε να ρέει όμορφα μέσα από το χωνί. Εδώ έχω ανακατέψει το ρύζι με αποξηραμένη λεβάντα ώστε να μυρίζει όμορφα όσο το ανακατεύει. Φροντίστε το καλάθι ή ο δίσκος να έχουν ψηλά άκρα για να βοηθήσετε στην επιτυχή μεταφορά.
5. ΤΑΙΡΙΑΣΜΑ ΜΕ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑΤΑ (από 20 μηνών)
6. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΕ ΣΎΡΙΓΓΑ ( 2μιση ετών)
Βάζουμε χρωματιστό νερό (με χρώμα ζαχαροπλαστικής) για να έχει περισσότερο ενδιαφέρον).
Ο κλασσικός τρόπος που οι ενήλικες κρατούν τη σύριγγα είναι πολύ δύσκολος για το 2μισαχρονο άρα δείχνουμε να δουλεύει και με τα 2 χέρια για να μπορεί να βάλει δύναμη και να σπρώξει.
7. ΤΑΙΡΙΑΣΜΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ (από 20 μηνών)
Βασικό για αυτή τη δραστηριότητα είναι το μανταλάκι να είναι μαλακό ώστε να μπορεί να το χειριστεί.
8. ΤΑΙΡΙΑΣΜΑ ΜΕ ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ (από 3+ και άνω και εφόσον ξέρει καλά τα χρώματα)
Χρειάζεται να λεηλατήσετε ένα χρωματοπωλέιο!
Παίρνετε εις διπλούν χρωματολόγια από κόκκινο, κίτρινο, μπλε (βασικά)
πορτοκαλί, πράσινο, μωβ (συμπληρωματικά), μαύρο έως ανοιχτό γκρι, ροζ και καφέ.
Επίσης 6 επί 9 = 54 ξύλινα μανταλάκια.
Ξυλόκολλα, ψαλίδι, χάρακα και μολύβι.
Πλαστικοποιητή ή αυτοκόλλητο που ντύνουμε τα βιβλία για να αδιαβροχοποιήσετε τις ράβδους των αποχρώσεων.
Δεν προσφέρουμε όλες μαζί τις αποχρώσεις αλλά μία μία στο παιδί ώστε σταδιακά να φτάσει να τις δουλεύει όλες μαζί. Ξεκινάμε από αυτή που είναι πιο ξεκάθαρη (σε μένα ήταν το μπλε). Το κίτρινο ας πούμε είναι αρκετά δύσκολο.
Για τους πιο τελειομανείς και γνώστες μπορούμε να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο και να βρούμε από διαφορετικά χρωματολόγια τις ακριβείς αποχρώσεις και να τις συνδυάσουμε.
Εδω πχ. το μοβ μου δεν είναι το καθαρό μωβ...
Καλή επιτυχία και όσοι έχουν ερωτήσεις με χαρά να βοηθήσω!!! Καλό μας χειμώνα χωρίς πολλές οθόνες!!