02 April 2015

Πρόγραμμα μοντεσοριανών διαλέξεων Απρίλιος-Ιούνιος 2015.

6ος κύκλος μοντεσοριανών διαλέξεων  για μέλλουσες μαμάδες, μέλλοντες μπαμπάδες και για γονείς μικρών παιδιών 0-6 χρονών. Από τις 15 Απριλίου 2015 στο ΕΜΕΠΗ. 



 Πλήρες πρόγραμμα:

Τετάρτη 15/4/2015 «Οι χίλιες πρώτες μέρες ζωής» : Θα μελετήσουμε τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και τις ανάγκες του παιδιού έως 3 ετών και πώς αυτά επηρεάζουν το παιδί έως και 6 ετών. Η γνώση του παιδιού αυτής της ηλικίας μας βοηθά να μην παρερμηνεύουμε ως ιδιοτροπίες κάποια πολύ φυσιολογικά στοιχεία του παιδιού. Η διάλεξη αυτή είναι η βάση για όλες τις υπόλοιπες καθώς δίνει την απαραίτητη θεωρία πάνω στην οποία θα στηρίξουμε και τις υπόλοιπες συναντήσεις.

Τετάρτη 22/4/2015 «Ο γονιός παρατηρητής»: Πριν από όλα έρχεται η παρατήρηση. Παρατηρώ σημαίνει γνωρίζω πιο ουσιαστικά το παιδί μου. Πότε και πώς παρατηρώ το παιδί και πώς αυτή η διαδικασία βοηθά στο να αντιμετωπίσουμε με ουσιαστικό τρόπο τις δυσκολίες αλλά και να αναγνωρίσουμε τις κατακτήσεις του παιδιού. Η παρατήρηση είναι η βάση για ότι κάνουμε με ένα παιδί. Μια διάλεξη τόσο σημαντική όσο και η θεωρία.

Τετάρτη 6/5/2015 «Η εκμάθηση τουαλέτας.»: Πώς μαθαίνει το παιδί να χρησιμοποιεί την τουαλέτα και πώς αυτή η μετάβαση προετοιμάζεται από νωρίς χωρίς πίεση αλλά σαν μια απόλυτη φυσιολογική διαδικασία. Ποιες πρέπει να είναι οι πραγματικές προσδοκίες του γονιού για αυτό το μεγάλο βήμα προς την ανεξαρτησία;

Τετάρτη 13/5/2015  "Η εποχή του όχι και το ακυβέρνητο παιδί." Γιατί το παιδί μας μοιάζει να τα θέλει όλα αλλά και να μην δείχνει ποτέ ευχαριστημένο; Πώς ξέρει πάντα τι μας ενοχλεί και το επαναλαμβάνει αγγίζοντας τα όρια μας; Ποια είναι τα όρια που έχει ανάγκη το παιδί και πως θα τα βάλουμε χωρίς εντάσεις; Η Μ.Μοντεσόρι έλεγε ότι τα όρια είναι οι όχθες στο ποτάμι της ανάπτυξης. Αυτά το κρατούν να μην σκορπίσει. Είναι λοιπόν απαραίτητα και έρχονται μόνο μέσα από την εσωτερική πειθαρχία που καθόλου δεν μοιάζει με την παρεξηγημένη πειθαρχία.

Τετάρτη 20/5/2015 «Τα λόγια έχουν δύναμη». Θα δούμε βήμα βήμα την ανάπτυξη του λόγου στα παιδιά. Θα εξετάσουμε τα εμπόδια που βάζουμε άθελα μας στην ομαλή ανάπτυξη του και εν τέλει θα δούμε τη δύναμη που έχει ο λόγος όταν εκφράζει τα συναισθήματα, τις σκέψεις και την βούληση του παιδιού. Είναι πιο δυνατός από κάθε μορφή βίας άρα αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια του παιδιού. Γιατί σπρώχνει, τραβά ή χτυπά ένα παιδί ενώ μπορεί να μιλήσει; Γιατί «δεν» ακούει;

Τετάρτη 27/5/2015 «Μεγαλώνοντας με ειρήνη, μέσα από συγκρούσεις». Πώς θα καλλιεργήσουμε από νωρίς ένα κλίμα αποδοχής και ειρήνης ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας αλλά και προς τον άνθρωπο γενικότερα. Οι συγκρούσεις και το παιχνίδι εξουσίας και ρόλων μέσα σε μια οικογένεια μπορούν άραγε να αποφευχθούν;

Τετάρτη 3/6/2015 «Δεν μοιράζεται, δεν είναι ευγενικό, δεν ζητά συγνώμη, δεν συνεργάζεται!» Οι κοινωνικές δεξιότητες είναι κάτι που έρχεται όταν πρέπει. Τι προσδοκίες πρέπει να έχουμε για ένα παιδί κάτω των 3, πώς αλλάζουν μέχρι τα 6 και γιατί μετά τα 6 ξαφνικά ξεπηδά η αγένεια. Πώς θα βοηθήσουμε από νωρίς το παιδί να αναπτύξει το κοινωνικό κομμάτι που του αναλογεί ώστε να μπορεί να υπάρξει αρμονικά.


Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν στο

Εργαστήρι μελέτης παιδικής ηλικίας (Ιωάννου Φιλήμονος 3- κάθετος Τιμολέοντος Φιλήμονος- και ώρα 18.15 - 20.30)
Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 211-4051903
Κόστος 15 ευρώ.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Creative Commons LicenseΑυτό έργο χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Ελλάδα.