11 May 2014

όλοι έξω...ιδέες για μπαλκόνια και αυλές!


Tube and funnel peg board  (we have a big piece of peg-board left from the storage building reno... perfect use!)

Τα ψάχνω, τα γράφω για να τα ακούω και να ξεκουνήσω μήπως ξεκινήσω!
Βρήκα μερικούς ενδιαφέροντες σύνδεσμους με ιδέες για οργάνωση εξωτερικών χώρων για παιδιά με χαμηλό κόστος και επίκεντρο τον πειραματισμό! Ίδου:


  1. Νερότοιχος! Λίγο πιο απλός  , λίγο πιο πολύπλοκος εδώ λίγο πιο επιστημονικός εδώ!
Η αυλή το μπαλκόνι ή ότι άλλο διαθέτουμε έξω πρέπει να έχει οργανωμένο χώρο με νερό. Προσοχή στα ολισθηρά πατώματα. Καλή και εύκολη λύση είναι μεγάλες πετσέτες μπάνιου με σκούρα χρώματα που στρώνονται μπροστά στο επίμαχο σημείο ή αφρώδες πάτωμα που όμως κυκλοφορεί σε πολύ πολύχρωμια και παραφορτώνει το σκηνικό. Για τους χρυσοχέρηδες και παλέτες καλά στερεωμένες μπροστά στον νερότοιχο θα έκαναν πολύ καλή δουλειά και από ασφάλεια και από στράγγιση...Εμείς μέχρι νεωτέρας χρησιμοποιούμε μια λεκάνη ρούχων, μια μεγάλη πετσέτα, ένα πλαστικό κουτί με μπρίκι, δοσομετρητές, χωνιά, νερόμυλο και μια κανάτα για να γεμίζει τη λεκάνη! Πριν από ένα μήνα απλά ο Δημήτρης θα αναποδογύριζε τη λεκάνη, τώρα τον ενδιαφέρει να πειραματιστεί με το νερό. Παρατηρήστε το παιδί και ανάλογα οργανώστε. Αν μιλάμε για αυλή καλύτερα να βρίσκεται κοντά σε κάποιο λούκι. Αν μιλάμε για μπαλκόνι έχετε και μια κοντή σφουγγαρίστρα κρεμασμένη κάπου κοντά.2. Τέχνη. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας αλλά και το πόσο έχει εκτεθεί σε πειραματισμούς τέχνης μπορείτε να τοποθετήσετε χαμηλό καβαλέτο (η μέση του πίνακα να είναι στο ύψος των ματιών του) και να προσφέρετε διαφορετικά υλικά.  Ενα παιδί 1 1/2 έτους θα μπορούσε να δουλέψει σε μαύρο χαρτί (ή χαρτόνια) με χοντρή κιμωλία. Η με πινέλο και σκέτο νερό σε χρωματιστό χαρτί. Αυτό που προσφέρουμε στις μικρές ηλικίες είναι μεγάλη επιφάνεια και χοντρό πινέλο για να κάνει μεγάλη κίνηση. Σταδιακά εισάγουμε ένα χρώμα με χοντρό πινέλο και ειδικό δοχείο για να βουτά. Αν επιλέξετε ξύλινο καβαλέτο προστατεύστε το από τα πολλά νερά και τις καιρικές συνθήκες. Ένας μικρός μανάβης είναι ότι πρέπει για ότι χρειάζεστε (βετεξ, πετσέτα, ποδιά χαρτιά κτλ) και σίγουρα το παιδί σας θα ενθουσιαστεί με τις ρόδες. Είναι επίσης μια αγορά πολλαπλών δυνατοτήτων!

 προσοχή όμως να είναι στα μέτρα του!3. Ισορροπία. Πάλι θα επιλέξετε ανα ηλικία το τι θα προσφέρετε στο παιδί. Όσο πιο μικρό απο 1 1/2 και μετα τόσο πιο κοντά στο έδαφος είναι η δοκός. όσο μεγαλώνει μπορούμε να προσφέρουμε ποικιλία υλικών (κομμένοι κορμοί, τούβλα, οικοδομικό υλικό) και γύρω στην ηλικία των 4 να αφήσουμε να φτιάχνειμόνο του τις διαδρομές φροντίζοντας να είναι ασφαλή στην μεταφορά και στο βάρος τα υλικά.
Say NO to Boredom – and Yes to Sensory Play! {Guest Blogger Sensory Series}    Do you find that sensory activities are the most engaging ones for your kids? απλό και όμως πολύ ουσιαστικό!

AMAZING OUTDOOR SPACE!  So much more that what's in this picture!  Playground Build & Design | Natural Child Play | Earth Wrights Ltd

ονειρεμένο αλλά δεν χωράει, το έβαλα για να το βλέπουμε! 4. Ποδήλατο ή τρίκυκλο ή αυτοκινητάκι που κινεί με τα πόδια του. Τα οχήματα πολλά όπως και επιλογές ανα ηλικία. Εδώ αυτό που θα προτείνω από οικογενειακή εμπειρία (του ανιψιού μου) και αυτό που εγώ αγόρασα στον Δημήτρη και αρχίζει να προσπαθεί (είναι 2 ) είναι το ποδήλατο χωρίς πετάλια. Τους δίνει ανεξαρτησία, ισορροπία με δικούς τους ρυθμούς και όταν θα είναι έτοιμα πια μπορούμε να προσθέσουμε πετάλια...Στην αγορά υπάρχουν αρκετές ευτυχώς προτάσεις. Αυτό είναι το δικό μας...

 με κράνος βεβαίως βεβαίως που το φοράει γενικώς!

Η λίστα μπορεί να συνεχίσει με παιχνίδια εξωτερικού χώρου οργανωμένα σε κουτιά και με σκέψη! Καλύτερα λίγα που εναλλάσσονται συχνά.
Αν θέλετε την γνώμη μου το νερό είναι το α και το ω της εξωτερικής δραστηριότητας! Ένα ποτιστήρι με μεγάλο άνοιγμα για επιτυχημένα γεμίσματα και κατάλληλο μέγεθος χρειάζεται αν υπάρχουν φυτά στον χώρο. Το χώμα και τα φυτά είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο για την δραστηριότητα των παιδιών που θα το δούμε προσεχώς! Καλό απόγευμα...
Όλοι έξω λοιπόν και τις καθημερινές!


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Creative Commons LicenseΑυτό έργο χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Ελλάδα.