Τις μυρωδιές και τα γλυκά! Αν είστε από τους παραδοσιακούς ή και εναλλακτικούς χρυσοχέρηδες που φτιάχνουν γλυκά κάθε χρόνο, και υπερήρωας να το τολμάτε και με μικρά παιδιά (αστειεύομαι βέβαια) τότε ίσως σας φανεί χρήσιμο αυτό το κείμενο!
Να λοιπόν τι θα μπορούσε να κάνει μόνο του ένα παιδί στην παρασκευή ενός παραδοσιακού χριστουγεννιάτικου γλυκού και τι εργαλεία θα χρειαστεί:
Στην συνταγή
Αφού γράψουμε με καθαρά και ευανάγνωστα γράμματα τα υλικά (αν γράφει μπορεί να το κάνει και το ίδιο) μπορεί να κολλήσει δίπλα σε κάθε συστατικό ετικέτες από τα προιόντα που βάζουμε ώστε να βοηθήσει το μικρότερο της οικογένειας να "διαβάζει". (για αυτούς που μου γκρινιάζουν ότι επειδή έχω ένα ξεχνάω τα αδέρφια).Μπορούμε επίσης να εικονογραφήσουμε (η και να το κάνει το μεγάλο) τα εργαλεία που θα χρειαστούμε.
Μετά αρχίζει το κυνήγι των συστατικών. Ένας διαβάζει και οι υπόλοιποι πρέπει να ανοίξουν ντουλάπια, να βρουν και να φέρουν...Αν έχετε πολύ μικρά παιδιά μπορεί η δουλειά να έχει τελειώσει για σήμερα. Τα γλυκά σπάνε σε πολλά απογεύματα αν θέλουμε ηρεμία και κυρίως συμμετοχή των παιδιών χωρίς θύματα! Τα υλικά συγκεντρώνονται σε ένα δίσκο και περιμένουν το επόμενο απόγευμα.
Στην δοσολογία
Σέσουλες, ποτήρια και κουτάλια. Παιδιά άνω των δύο μπορούν να κουταλιάσουν και να σεσουλιάσουν ικανοποιητικα τις σκόνες και κάπου γύρω στα 2μιση μπορούν να γεμίσουν και να αδειάσουν νεροπότηρα σε λεκάνες.
Μπορούν να χτυπήσουν με κουταλάκι τα αβγά και αφου ανοιξουμε τρύπα να αδειάσουν.
Μπορούν να θρυμματίσουν σε γουδί το καρύδι γι ατα μελομακάρονα.
Να πασπαλίσουν την κανέλα και το μοσχοκάρυδο.
Να πατήσουν με πιρούνι ή με το εργαλείο του πουρέ το βούτυρο για να μαλακώσει.
Να ανακατέψουν με σύρμα, μίξερ ή μίξερ χειρός τα υλικά.
Να κοσκινίσουν το αλεύρι.
Να ξύσουν στον τρίφτη φλούδα από πορτοκάλι.
Να στύψουν χυμό πορτοκάλι.
Να ξεχωρίσουν τα τσόφλια από τα καρύδια.
Στο πλάσιμο- ψησιμο
Να ανοίξετε ένα μεγάλο κομμάτι ζύμης και να κόψουν με κουπατ σχέδια.
Δώστε στα παιδιά ένα κουτάλι και δείξτε τους πόση ζύμη να παίρνουν ώστε να μην χρειάζεται να τους λέτε συνέχεια "είναι μικρο θα καεί!"
Νακόψουν με ψαλίδι την λαδόκολλα για να βάλετε στο ταψί ή να βουτυρώσουν με πινέλο.
Να αδειάσουν τον φούρνο για να τον προθερμάνετε.
Να συνεργαστείτε για να βρείτε την θερμοκρασία μαζί (αν αγαπούν τους αριθμούς).
Να πιάσουν με λαβίδα ενώ εσείς κρατάτε το ταψί τα ψημένα και να τα βάλουν σε πιατέλες. Αν τους φορέσετε και γάντι κουζίνας έχει πιο πολύ πλάκα.
Να πασπαλίσουν με άχνη ή να ρίξουν στο σιρόπι και να μετρήσουν μέχρι το δέκα και έπειτα να τα "ψαρέψουν" με τρυπητή κουτάλα.
Να τα στολίσουν σε παράξενες πιατέλες όπως αυτά θέλουν.
Στο κέρασμα
Να ετοιμάσετε μικρά χάρτινα γιορτινά πιατάκια που θα προσφέρετε στους αγαπημένους σας.
Να γράψετε ταμπελάκια με το όνομα του γλυκού.
Να έχετε πρόχειρο ένα μικρό δισκάκι με ψηλά άκρα για να μπορούν να βάλουν δύο τρία γλυκά και να τα κεράσουν στους επισκέπτες και τους φίλους!
Στα συναισθήματα
Δοκιμάστε λερωθείτε όσο αντέχετε. Κάντε το σε πολλές μικρές δόσεις για να μην κουραστεί κανείς.
Μυρίστε, τραγουδήστε και περάστε καλά έστω κι αν τελικά δεν τρώγονται με τίποτα!
Σε σας μάλλον θα φανούν πεντανόστιμα!
Καλές και όμορφες στιγμές με τα παιδιά μας!
Πολύ όμορφο και χρήσιμο μοίρασμα..!!!
ReplyDeleteΚαλές γιορτές!!