02 September 2014

Φθινοπωρινές μοντεσσοριανες διαλέξεις.


Φθινόπωρο 2014 στο ΕΜΕΠΗ.

Mοντεσσοριανές διαλέξεις 

για γονείς με παιδιά από 0-3 και 3-6 ετών, καθώς και για μέλλοντες γονείς. 

 




Συνεχίζουμε με πολλή χαρά τις μοντεσσοριανές ομάδες γονέων που ξεκίνησαν πέρυσι. Κάναμε ουσιαστικές συζητήσεις, γνωρίσαμε πολύ όμορφους ανθρώπους, μοιραστήκαμε εμπειρίες, γνωρίσαμε και είδαμε να μεγαλώνουν όμορφα μωρά που μας τίμησαν συνοδεύοντας τις μαμάδες τους στις διαλέξεις, οι οποίες ξεκίνησαν για λίγο και κατέληξαν να τελειώσουν το καλοκαίρι. Σας περιμένουμε στις καινούριες ομάδες!


Αναλυτικά το πρόγραμμα των διαλέξεων:

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΠΑΙΔΙΩΝ 0-3 ΕΤΩΝ
Οι διαλέξεις απευθύνονται σε γονείς παιδιών 0-3 ετών . Παιδιά έως 6 μηνών είναι ευπρόσδεκτα στην ομάδα και μας δίνουν πολύ καλή ενέργεια!


 Τετάρτη 24/9/2014  «Οι χίλιες πρώτες μέρες ζωής»:
Θα γνωρίσουμε το παιδί των 3 πρώτων χρόνων και τα χαρακτηριστικά της ηλικίας που συχνά παρερμηνεύουμε ως ιδιοτροπίες. Θα δούμε μαζί πώς οργανώνεται ένα σπίτι που φιλοξενεί πολύ μικρά παιδιά.


 Τετάρτη 1/10/2014  «Ο γονιός παρατηρητής»:
Πριν από όλα έρχεται η παρατήρηση. Παρατηρώ σημαίνει γνωρίζω πιο ουσιαστικά το παιδί μου. Πότε και πώς παρατηρώ το παιδί και πώς αυτή η διαδικασία βοηθά στο να αντιμετωπίσουμε με ουσιαστικό τρόπο τις δυσκολίες αλλά και να αναγνωρίσουμε τις κατακτήσεις του παιδιού.

 Τετάρτη 8/10/2014 «Το φαγητό. Το σύνδρομο του γεμάτου κουταλιού»:


Δεν είναι τυχαία από τα μεγαλύτερα άγχη των γονέων. Το φαγητό δεν είναι μόνο η τροφή αλλά μια ολόκληρη διαδικασία με πολλές προεκτάσεις. Πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε την ώρα του φαγητού μια ευχάριστη διαδικασία για όλους ενώ παράλληλα θα εισάγουμε το παιδί από νωρίς σε σωστές διατροφικές συνήθειες.


 Τετάρτη 22/10/2014 «Τα κατάλληλα παιχνίδια.»:
Το φαινομενικά ακίνητο παιδί έχει, στους πρώτους μήνες της ζωής του, ίσως την μεγαλύτερη ανάγκη από κατάλληλα ερεθίσματα από κάθε άλλη ηλικία. Ποιες δραστηριότητες και παιχνίδια χρειάζεται ανά ηλικία. Γιατί το τραβούν περισσότερο τα δικά μας αντικείμενα παρά τα πανάκριβα δικά του παιχνίδια;




Τετάρτη 29/10/20
14 «Η εκμάθηση τουαλέτας.»:
Πώς μαθαίνει το παιδί να χρησιμοποιεί την τουαλέτα και πώς αυτή η μετάβαση προετοιμάζεται από νωρίς, χωρίς πίεση αλλά ως απόλυτα φυσιολογική διαδικασία. 


 Δευτέρα 10/11/2014 «Τα παιδιά αισθάνονται και οι γονείς αισθάνονται»
 Γιατί τα συναισθήματα πρέπει να εκφράζονται από νωρίς και με ποιο τρόπο μιλάμε στα παιδιά για  αυτά. Ο θυμός, η χαρά , η λύπη, ο ενθουσιασμός έχουν όλα θέση και λόγο ύπαρξης στην ζωή. Πώς το να κρύβουμε τα συναισθήματα μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργικές σχέσεις



 

 ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΠΑΙΔΙΩΝ 3-6 ΕΤΩΝ

Οι διαλέξεις απευθύνονται σε γονείς παιδιών 3-6 ετών . Παιδιά έως 6 μηνών είναι ευπρόσδεκτα στην ομάδα και μας δίνουν πολύ καλή ενέργεια! Όλες οι διαλέξεις θα πραγματοποιούνται απογεύματα  ώρα 6-8.


Δευτέρα 29/9/201 "Αναπτύσσοντας υγιείς σχέσεις με το σχολείο του παιδιού μας»:


 Το σχολείο είναι η επόμενη μικρή κοινωνία που μπαίνει το παιδί μετά την οικογένεια. Πώς επιλέγουμε σχολείο και πώς θα αναπτύξουμε μια υγιή σχέση με τον δάσκαλο και τη σχολική ομάδα του παιδιού μας πριν ακόμα μπει στην τάξη. Ποια τα δικαιώματα και ποιες οι υποχρεώσεις ενός γονιού.

 
 Τετάρτη 1/10/2014  «Ο γονιός παρατηρητής»:


 Πριν από όλα έρχεται η παρατήρηση. Παρατηρώ σημαίνει γνωρίζω πιο ουσιαστικά το παιδί μου. Πότε και πώς παρατηρώ το παιδί και πώς αυτή η διαδικασία βοηθά στο να αντιμετωπίσουμε με ουσιαστικό τρόπο τις δυσκολίες αλλά και να αναγνωρίσουμε τις κατακτήσεις του παιδιού. Πώς η παρατήρηση φαινομενικά ασύνδετων καταστάσεων μπορεί να δώσει απαντήσεις και λύσεις σε διάφορες δυσκολίες.

 
 Δευτέρα 6/10/2014 «Οι όχθες. Τα όρια και η πειθαρχία. Ο δρόμος για την ειρήνη»:


 Η εσωτερική πειθαρχία και πώς διαφέρει από την παρεξηγημένη πειθαρχία. Γιατί το ποτάμι της ανάπτυξης χρειάζεται όχθες για να κρατήσει την ορμή του. Πόσο χρειάζονται  όρια τα παιδιά και πώς θα βάλουμε όρια με ουσιαστικό τρόπο. Πώς μιλάμε σε ένα παιδί και πώς καλλιεργούμε από νωρίς την αρμονική συνύπαρξη του με τους άλλους, όποιοι και αν είναι αυτοί.

 Δευτέρα 3/11/2014 «Η  πραγματικότητα, η φαντασία, η δημιουργικότητα και οι φοβίες»


 Γιατί η πραγματικότητα είναι η βάση για τη δημιουργία; Πότε και πώς εκθέτουμε τα παιδιά σε φανταστικούς ήρωες; Ποια παιχνίδια προσφέρουμε ανά ηλικία;  Πώς ξεκινούν οι φοβίες χωρίς να το αντιληφθούμε; Πώς διαχωρίζουμε τον φυσιολογικό φόβο για το άγνωστο από τον φόβο που δημιουργούμε εμείς στα παιδιά;

Δευτέρα 10/11/2014 «Τα παιδιά αισθάνονται και οι γονείς αισθάνονται»:


 Γιατί τα συναισθήματα πρέπει να εκφράζονται από νωρίς και με ποιο τρόπο μιλάμε στα παιδιά για  αυτά. Ο θυμός, η χαρά , η λύπη, ο ενθουσιασμός έχουν όλα θέση και λόγο ύπαρξης στη ζωή. Πώς το να κρύβουμε τα συναισθήματα μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργικές σχέσεις.





Όλες οι διαλέξεις θα πραγματοποιούνται απόγευμα, ώρα 6-8, στο Εργαστήρι μελέτης της παιδικής ηλικίας (Ιωάννου Φιλήμονος 3, πίσω από την Αμερικανική πρεσβεία. Μετρό Μέγαρο ή Αμπελόκηποι). Το κόστος συμμετοχής είναι 15 ευρώ/διάλεξη. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 211-4051903. Περισσότερες πληροφορίες για το Εργαστήρι μελέτης της παιδικής ηλικίας στο www.childhood.gr. Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε  τη σελίδα μας στο facebook.




No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Creative Commons LicenseΑυτό έργο χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Ελλάδα.