21 October 2013

Πρόταση 2: Οι φωτογραφίες ζωντανεύουν

Τα παιδιά περνούν μια περίοδο γύρω στους 18 μήνες που θέλουν να τα πουν όλα!! Προσπαθούν να αρθρώσουν όλες τις λέξεις που ακούνε και έχουν ενδιαφέρον για την ονομασία των αντικειμένων και των οικείων τους. Να μια ιδέα που εφάρμοσα πριν από λίγες μέρες με τον Δημήτρη και του άρεσε πολύ:
 Επέλεξα φωτογραφίες της οικογένειας με καθαρά πρόσωπα και ενδιαφέρουσες πόζες, τις κόλλησα σε χαρτονάκια λίγο μεγαλύτερα (σαν πασπαρτού) και έγραψα λίγα λόγια από πίσω  (προσοχή όχι κεφαλαία όλα τα γράμματα και με ευανάγνωστα καθαρά γράμματα). 
Τις πλαστικοποιήσα και έτοιμες οι κάρτες! Στην αρχή δώστε 3-4, ετοιμάστε όμως περισσότερες ώστε να προσθέτετε ανά διαστήματα. Είναι εύκολο οικονομικό και εισάγει σταδιακά και στην ανάγνωση άρα μπορεί να τους είναι αγαπητό για πολύ καιρό, ή να το αποσύρετε όταν δεν έχουν ενδιαφέρον και να το επαναφέρετε όταν μπουν στην ανάγνωση. Επιπλέον σε εμάς φάνηκαν πολύ χρήσιμες, μιας και είναι εύκολο να τις μεταφέρεις, για να τις έχουμε μαζί σε βόλτες ή σε άχαρη αναμονή στο γιατρό!!
Μπορείτε να τις βάλετε και σε ένα φακελάκι πλαστικό ή υφασμάτινο με εύκολο κούμπωμα για να προσθέσετε ένα ακόμα κίνητρο, να το ανοίξουν να τις βάλουν και να τις βγάλουν μόνα τους. Οι φάκελοι που έχουν τα βιβλιοπωλεία με σούστα είναι ότι πρέπει!!
Αν έχετε βιβλιοθήκη στο παιδί εκεί θα ήταν ένα καλό μέρος να τις βάλετε για να τις βρίσκει όποτε θέλει. Συζητήστε μαζί του, δείτε τα πρόσωπα το μέρος , τα αντικείμενα...μια φωτογραφία εύκολα μπορεί να γεννήσει μια ιστορία, ακολουθήστε το ενδιαφέρον του παιδιού σας. Ένα δύσκολο βράδυ, χρησιμοποίησα μια από τις κάρτες για να πω μια ιστορία, έτσι χαλάρωσε και κοιμήθηκε σαν πουλάκι! Αυτοσχεδιάστε η ηλικία των 18 μηνών μπορεί να είναι μόνο οι αφετηρία...

 Να ένα παράδειγμα γραφής και στησίματος σε ράφι ( σε θήκη για χαρτοπετσέτες)


Καλή επιτυχία!!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Creative Commons LicenseΑυτό έργο χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Ελλάδα.