21 October 2013

Φθινόπωρο...και;

..επιτέλους βροχή! Μια υπέροχη εποχή που ούτε η ζέστη αλλά ούτε και το κρύο μας δίνουν δικαιολογία να μείνουμε μέσα...

μια γεύση από Αθανάσιο Διάκο Φωκίδας...το φθινόπωρο

Και επειδή δυστυχώς δεν μπορούμε να είμαστε εκεί να μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά για να βιώσουν πιο ουσιαστικά την αλλαγή της εποχής που τώρα μπαίνει! 
Τα παιδιά κάτω των 5 δεν έχουν ακόμα την ικανότητα να κατανοούν τις αφηρημένες έννοιες όπως αυτή του χρόνου ή της εναλλαγής των εποχών, για αυτό και πρέπει να τις συνδέουμε με χειροπιαστά πράγματα. Έτσι θα τα βοηθήσουμε να κατανοήσουν την σειραϊκότητα των εποχών. Να λοιπόν μερικές ιδέες...

Για παιδιά από 0 έως 3 μηνών: 
  • φτιάξε ένα μομπίλ και κρεμάστε το πάνω από το κρεβάτι του ή τον χώρο που αναπαύεται. Τα φύλλα είναι τόσο ελαφρά που θα αιωρείται πολύ όμορφα.
   ξύλο και φύλλα

  λίγο πιο περίπλοκο οδηγίες εδώ
  • ντυθείτε κατάλληλα πάρτε την ομπρέλα σας και βγείτε ένα φθινοπωρινό περίπατο με τον μάρσιπο, αφήστε τις μυρωδιές και τους ήχους να μιλήσουν στο παιδί. Φορέστε παπούτσια που δεν γλιστρούν (όπως καταλάβατε...κάποιος δεν φόρεσε!!). Καταπληκτικές και όχι πολύ ακριβές είναι οι διάφανες ομπρέλες που δεν κρύβουν το φως αλλά και την βροχή

  προτιμήστε την διάφανη όταν θα του αγοράσετε
                                                                                    δική του ομπρέλα, νομίζω κυκλοφορούν αρκετές




  • μαζέψτε φύλλα από πλατάνι. Δώστε τα στο παιδί να τα τρίψει να τα πιάσει, να τα μυρίσει, μην το αφήσετε να τα φάει! Μαζέψτε διαφορετικές αποχρώσεις για να είναι πιο ενδιαφέρον!

Για παιδιά 3 μηνών έως 3 ετών
Προσαρμόστε τις ιδέες στην αντίστοιχη ηλικία και τις ικανότητες του παιδιού σας
  • φτιάξτε το καλάθι του φθινοπώρου, ή αν έχετε την γωνιά της φύσης στο δωμάτιο του, μαζέψτε φθινοπωρινά αντικείμενα και βάλτε τα εκεί. Για το καλάθι θα χρειαστείτε: ένα καλάθι με χερούλια και μέγεθος που μπορεί να μεταφέρει μόνο του, από φυσικό υλικό (μπαμπου ή ξύλο) για να ταιριάζει αισθητικά με το φθινόπωρο. Βάλτε μέσα φθινοπωρινά φρούτα, καρπούς και φύλλα. Αφήστε το παιδί να τα εξερευνήσει. Πείτε το όνομα τους. Απλώστε τα και ζητήστε του να σας τα δώσει λέγοντας το όνομα τους. Μην βάζετε πολλά αντικείμενα μαζί, 3-4 είναι αρκετά και τα εναλλάσσετε μόλις χάνει το ενδιαφέρον του.
 δίσκος για το τραπέζι της φύσης
  • στολίστε το δωμάτιο και το σπίτι μαζί με το παιδί με φθινοπωρινά κάδρα. Μπορείτε να αγοράσετε καμβά και να ζωγραφίσει με τα δάχτυλα του με καφέ πορτοκαλί και σκούρο πράσινο έναν αφηρημένο πίνακα. Για πιο μεγάλα παιδιά μπορείτε να φτιάξετε κολάζ με φύλλα και καρπούς. Μια οικονομική λύση που αρέσει  πολύ στα παιδιά είναι να έχετε κορνίζες στο σπίτι και στο δωμάτιο του και να βάζετε φωτογραφίες εποχής (από μια εκδρομή φθινοπωρινή που έχετε πάει ή τον παππού και τη γιαγιά στην βροχή κτλ). Ξεκινήστε να βγάζετε τέτοιες εποχιακές φωτογραφίες, εκτυπώστε τις και χρησιμοποιηστε τις κυκλικά μέσα στο χρόνο. Τα παιδιά λατρεύουν να βλέπουν ανθρώπους που ξέρουν στις φωτογραφίες.
  • Μαγειρέψτε μια μηλόπιττα. συνδυάζει όλες τις αισθήσεις αλλά και τα μαθηματικά! Τα παιδιά στο σχολείο την λάτρεψαν, να μια ωραία συνταγή που έχω δοκιμάσει, αφαιρέστε λιγάκι ζάχαρη ή βάλτε καστανή.
Για μεγαλύτερα παιδιά
  • Συζητήστε και παρατηρήστε τις αλλαγές στο καιρό, στα φυτά, στα ρούχα μας μαζί τους. Με κάθε ευκαιρία αναφερθείτε σε αυτά.
  • Γράψτε μια λίστα με τις δουλειές του φθινοπώρου, και τις αλλαγές στο σπίτι (χαλιά κτλ). Αν το παιδί γράφει ενθαρρύνετε να το κάνει αυτό. Βάλτε την σε ένα σημείο και κάντε απο κοινού τις αλλαγές. Ένα παιδί δεν μπορεί να στρώσει το χαλί αλλά μπορεί να βάλει το πατάκι στην πόρτα ή στο μπάνιο. Μπορεί να βάλει τα καλοκαιρινά του σε ένα  καλάθι  για να μπουν στο πατάρι. 
 αν δειτε κατι τέτοιο μάλλον το παρακάνατε, αάυριο πάλι!!

Ξέρω όλα αυτά θέλουν γαϊδουρινή υπομονή αλλά και να έχετε πάρει απόφαση ότι δεν θα γίνουν σε μια μέρα ούτε στην εντέλεια. Όταν έχουμε παιδί κάπως έτσι είναι τα πράγματα. Αν από τώρα το εντάξετε στην ρουτίνα της οικογένειας ίσως αργότερα βρεθείτε λιγότερο στην θέση να πέιτε "μα τίποτα δεν σέβεσαι πια, ξέρεις πόσο κόπο έκανα να σου φτιάξω την ντουλάπα!" γιατί απλά θα ξέρει!! Τα παιδιά αγαπούν να κάνουν πράγματα όπως εσείς με εσάς. Δώστε λοιπόν μια Κυριακή και διασκεδάστε το αλλάζοντας ντουλάπες!! Μπείτε όλοι στο παιχνίδι ο καθένας όπου και όσο μπορεί!
  • Προμηθευτείτε από όσο νωρίς (ηλικιακά) αντέχετε νιτσεράδα, γαλότσες και αδιάβροχο. Τα παιδιά που μένουν κλεισμένα μέσα είναι αυτά που αρρωσταίνουν περισσότερο, αποδεδειγμένο!! Πάρτε και για σας! Βγείτε μετά την βροχή βόλτα...δείτε τις λιμνούλες σαν πρόκληση! (και σαν μερικά πλυντήρια παραπάνω!)

Δώστε στα παιδιά εμπειρίες και λόγους να αγαπήσουν κάθε εποχή για αυτό που είναι. Το Φθινόπωρο δεν πρέπει να είναι η εποχή που τελειώνει η θάλασσα, κλεινόμαστε μέσα και αρχίζουν (ωωχ) τα σχολεία, μπορεί να είναι η εποχή που αν ντυθούμε αλλιώς μπορούμε να περπατήσουμε στην βροχή, το σπίτι γίνεται πιο ζεστό και παίζουμε επιτραπέζια! 

  Καλό φθινόπωρο!!






No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Creative Commons LicenseΑυτό έργο χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Ελλάδα.